Het verhaal

Het verhaal achter www.waar is mijn dokter.nl

“Eigen regie voor de patient in de zoektocht naar zijn/haar vertrouwde arts”

25 oktober 2018 viel het doek voor MC Slotervaart. Voor velen tot op de dag van vandaag moeilijk te bevatten. Vanaf die dag ontstond een ongekende chaos die pas na weken echt onder controle was. Zowel patiënten als behandelaars hadden geen idee waar ze aan toe waren. Waar moet ik nu voor mijn zorg terecht en waar gaat mijn dokter heen? Veel patiënten hadden bewust voor MC Slotervaart gekozen. Het was hun buurtziekenhuis met een “hart” in Amsterdam waar je als mens op een persoonlijke manier werd behandeld. De zorgvuldig opgebouwde behandelrelaties werden acuut verbroken tot groot verdriet van patiënten en artsen.

Twee tot drie maanden na 25 oktober werd langzaam inzichtelijk door wie en waar de zorg zou worden overgenomen. Het werd mij in de eerste weken duidelijk uit gesprekken met patiënten dat ze het liefst hun eigen behandelaar wilden behouden. Op een dag vroeg een patiënt mij of ik hem wilde laten weten waar ik naartoe ging. Ik legde hem uit dat ik de adressen en persoonsgegevens niet mee mocht nemen en ik niet in staat was om alle mensen persoonlijk te bellen, maar ik kon misschien wel zorgen dat ik vindbaar was. Ik grapte nog dat ik natuurlijk een GPS-tracker kon aanschaffen zodat hij kon zien waar ik was, maar dat het misschien te ver ging als hij ook kon zien dat ik me op zaterdagmiddag in de supermarkt of bioscoop bevond. Hij had echter wel een punt. Hij vroeg om eigen regie, een manier waarop hij mij terug kon vinden. Dat was toch zijn goed recht.

Vanuit de gedachte dat patiënten de mogelijkheid moesten krijgen hun arts terug te vinden en de arts de kans te geven zich vindbaar te laten zijn ben ik gestart met deze website, mede namens alle medisch specialisten van het MC Slotervaart. Het adres van deze website werd meegestuurd in de ongeveer 70.000 verzonden brieven aan patiënten na het faillissement.

In de eerste weken waren er 300-400 bezoeken aan de website per dag.

Ik hoop dat de website iets heeft kunnen betekenen voor alle zoekende patiënten en hun behandeld artsen.

Carla Wijbrandts, internist-reumatoloog